Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)
Czas trwania: 3 lata (6 semestrów)
Uzyskany tytuł: licencjat
ECTS: 180
Język wykładowy:
– polski
– angielski
Folder reklamowy – pobierz
Idea kształcenia na kierunku dietetyka studia I stopnia opiera się na założeniu, że dietetyk jest profesjonalistą ochrony zdrowia, posiadającym wiedzę o żywieniowych uwarunkowaniach zdrowia i choroby człowieka. Proponowany program kształcenia zawiera efekty uczenia się, które są niezbędne dla przygotowania absolwenta do podjęcia profesjonalnej kariery w wybranym przez studenta nurcie zawodowej działalności:
Absolwent po ukończeniu studiów na kierunku dietetyka w Akademii Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie będzie posiadał umiejętności posługiwania się w praktyce wiedzą z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz nauk o żywności i żywieniu, dotyczącą studiowanego kierunku, i będzie przygotowany m.in. do:
Zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas studiów, absolwenci będą przygotowani do pracy w m.in.:
Dwie, wyodrębnione w programie kształcenia, ścieżki edukacyjne: Dietetyka kliniczna oraz Żywienie w sporcie i fitness oferują rozwinięcie i uszczegółowienie umiejętności praktycznych oraz wiedzy odpowiednio: z zakresu dietoterapii, dietetyki klinicznej i żywienia klinicznego oraz z zakresu podstaw teoretycznych sportu i fitness, treningu sportowego i zdrowotnego oraz żywienia w poszczególnych dyscyplinach sportu i w fitness.
Absolwent kierunku dietetyka studia I stopnia, zgodnie z europejskim trendem traktowania dietetyka jako zawodu medycznego, otrzyma przygotowanie z zakresu nauk medycznych i nauk o zdrowiu, z uwzględnieniem tych aspektów wiedzy, które są niezbędne w diagnozowaniu stanu odżywienia i sposobu żywienia i planowaniu postępowania żywieniowego. W ramach części obligatoryjnej programu kształcenia uwzględniamy wyszkolenie teoretyczne i praktyczne z zakresu diagnostyki sposobu żywienia oraz stanu odżywienia, co umożliwia zdobycie kompetencji do prawidłowej oceny stanu wyjściowego interwencji żywieniowej.
Fundament kształcenia na studiach I stopnia w zakresie nauk o zdrowiu i medycyny oraz nauk o żywności i żywieniu jest wspólny dla wszystkich słuchaczy i stanowi punkt wyjścia do kontynuacji kształcenia w zakresie, wybieranej przez studentów, jednej z dwóch specjalności: Dietetyka kliniczna lub Żywienie w sporcie i fitness. Oferując wybór specjalności odpowiadamy na potrzeby edukacyjne tych adeptów zawodu dietetyk, którzy nie odczuwają predyspozycji do pracy z pacjentami w kontekście medycznym, a pragną zajmować się poradnictwem dietetycznym adresowanym do osób zdrowych, mających specjalne potrzeby żywieniowe, związane z realizowanym stylem życia.
PROGRAM STUDIÓW
KIERUNEK STUDIÓW DIETETYKA STUDIA I STOPNIA
POCZĄTEK CYKLU
ROK AKADEMICKI 2023/2024
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA STUDIÓW I STOPNIA
Nazwa uczelni: |
Akademia Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie |
Jednostka organizacyjna: |
Wydział Nauk o Zdrowiu |
Nazwa kierunku studiów: |
DIETETYKA |
Dziedzina nauki: |
dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu |
Dyscyplina naukowa |
nauki o zdrowiu – 89% (wiodąca) |
|
nauki medyczne – 11% |
Poziom studiów: |
studia I stopnia |
Profil studiów: |
praktyczny |
Forma prowadzenia studiów: |
studia stacjonarne |
Liczba semestrów: |
6 semestrów |
Liczba ECTS konieczna do ukończenia studiów na danym poziomie: |
180 |
Łączna liczba godzin zajęć przewidzianych w planie studiów (z uwzględnieniem praktyk zawodowych liczonych jako godziny lekcyjne) |
ogólna liczba godzin: 4500 w tym zajęć kontaktowych z bezpośrednim udziałem nauczycieli akademickich: 2440 |
Wymiar praktyk zawodowych |
6 miesięcy (24 tygodnie), co odpowiada 720 godz. zegarowym (960 godz. lekcyjnych) |
Liczba ECTS uzyskiwanych na podstawie praktyk zawodowych |
42 ECTS |
Liczba ECTS uzyskiwanych z przedmiotów humanistycznych i społecznych |
10 ECTS |
Liczba ECTS uzyskiwanych z przedmiotów do wyboru |
54 ECTS co stanowi 30% punktów ECTS uzyskiwanych w toku studiów |
Liczba ECTS uzyskiwanych z przedmiotów kształtujących umiejętności praktyczne |
146,6 ECTS co stanowi 81,4% punktów ECTS uzyskiwanych w toku studiów |
Warunki ukończenia studiów |
egzamin dyplomowy |
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom: |
licencjat |
Program obowiązuje dla cykli kształcenia począwszy od roku ak. |
2023/2024 |